2 Followers
23 Following
shanidar

Shanidar is reading...

Professional geek, crafter and shoemaker by day. Avid reader, Doctor Who fan and nerd all the time.

Currently reading

How I Killed Pluto and Why It Had It Coming
Mike Brown
Sock Knitting Master Class: Innovative Techniques + Patterns from Top Designers
Ann Budd
About Time 1: The Unauthorized Guide to Doctor Who
Tat Wood, Lawrence Miles
Patternmaking for a Perfect Fit: Using the Rub-off Technique to Re-create and Redesign Your Favorite Fashions
Steffani Lincecum
The Darkroom Of Damocles
Willem Frederik Hermans
Van Gogh: The Life
Gregory White Smith, Steven Naifeh
The New Drawing on the Right Side of the Brain
Betty Edwards
Light: Science and Magic: An Introduction to Photographic Lighting
Fil Hunter, Paul Fuqua, Steve Biver
Drums of Autumn
Diana Gabaldon
La fortuna de los Rougon
Émile Zola, Esther Benítez

Lliures o morts (Clàssica)

Lliures o morts (Clàssica) - David De Montserrat Nono;Jaume Clotet Planas Llibre molt ben documentat i històricament correcte, però com a novel·la... li falta esma. I és una llàstima, perquè tant el moment històric com el personatge donen per un relat èpic de la categoria de Braveheart, com ens venen a la faixa.
És de valorar el gran treball de recerca que hi ha al darrera i l'esforç per informar de tots els fets, però a l'hora d'encaixar dades i batalles amb emocions i acció, grinyola l'engranatge i tot plegat queda bastant forçat, llunyà i fred.
Tampoc hi ajuda l'aparent necessitat de construir frases rimbombants i usar la paraula més pomposa del diccionari de sinònims per donar nivell al llibre... i possiblement això faci desistir a més d'un lector d'arribar fins al final.
Un important punt a favor de "Lliures o morts" és la visió global que s'explica del conflicte, amb punts de vista dels diferents actors que en van prendre part i representat en tota la seva durada. No és "l'11 de setembre de 1714 a Barcelona" és una llarga guerra de caràcter internacional deguda i prolongada per interessos molt diversos. En aquest sentit, pot ser una bona eina per fer més amena una lliçó d'Història i introduir-se en un conflicte molt més complex.
Sobre el mateix període històric i sense ser novel·la, vaig tenir una lectura molt més apassionant amb "La guerra de successió i els setges de Barcelona (1697-1714)", del professor Josep Maria Torres i Ribé. Aquest sí que el recomano amb 5 estrelles!